Taken van de betrokken partijen

Bij het uitvoeren van doorvoeringen en andere verzwakkingen in brandwerende bouwelementen zijn er verschillende personen betrokken. Doorgaans betreft het:

  • de opdrachtgever (eventueel bijgestaan door een architect en/of een gespecialiseerd studie- en/of controlebureau)
  • de aannemer (uitvoerder van het brandwerende bouwelement, , plaatser van de brandwerende afdichtingen …)
  • de fabrikant van de brandwerende afdichting.

Gelet op het mogelijk grote aantal betrokken partijen is het van belang dat de taken en verantwoordelijkheden van alle betrokkenen op een eenduidige manier vastgelegd worden. De informatieoverdracht tussen de verschillende partijen is cruciaal voor het goede verloop van de werken.

In ideale omstandigheden wordt de taakverdeling beschreven in het bijzondere bestek, zodanig dat de uitvoerders met deze taakverdeling rekening kunnen houden bij het opstellen van een prijsofferte. Bij voorkeur wordt dit opgenomen in een afzonderlijke post ‘Brandwerende doorvoeringen en andere verzwakkingen’. Aangezien het in de praktijk niet altijd even duidelijk is wie verantwoordelijk is voor welke taak worden hieronder enkele aanbevelingen geformuleerd.

DE OPDRACHTGEVER

De opdrachtgever bepaalt vooraf de aannemers die zullen instaan voor de verschillende werken: uitvoerder van het brandwerende bouwelement, , bedrijf dat gespecialiseerd is in het plaatsen van brandwerende inrichtingen … Hij bezorgt de uitvoerder de nodige informatie over de brandweerstand en het type bouwelement, waarin men de doorvoeringen en/of andere verzwakkingen dient aan te brengen. Dit wordt bij voorkeur duidelijk aangeduid op de plannen. Tevens dient men de volgende eigenschappen van de doorvoering te vermelden: aard, type (leidingen, (lucht-) kanalen …) en diameter. Bij het bepalen van het tracĂ© van de leidingen, kanalen … houdt men best al rekening met de te voorziene brandwerende afdichting zodat deze op een conforme manier uitgevoerd en onderhouden kan worden. Zo dient bijvoorbeeld rondom een brandwerende klep voldoende vrije ruimte behouden te blijven voor onder andere het plaatsen van de klep zelf en het onderhoud van het bedieningsmechanisme.

Ook de isolatie rondom de leidingen is van groot belang ( onbrandbaar of niet , dikte isolatie ) ; dit speelt dikwijls een grote rol in het bepalen van het tracé van de leidingen en de diameters welke in acht moeten worden genomen.

Het spreekt voor zich dat de aangewende materialen en diameters aan de uitvoerder meegedeeld worden. De opdrachtgever moet aangeven of er naast de vereiste brandwerende eisen ook eisen voor de luchtdichtheid en/of de akoestiek van toepassing zijn op het bouwelement.

DE AANNEMER DIE VERANTWOORDELIJK IS VOOR DE UITVOERING VAN DE BRANDWERENDE INRICHTING

Op basis van de door de opdrachtgever verstrekte informatie kan de aannemer het type brandwerende afdichting, eventueel in samenspraak met fabrikanten van brandwerende voorzieningen, bepalen. Tenzij dit al opgenomen was in het bijzondere bestek. De aannemer is verantwoordelijk voor het correct uitvoeren van de brandwerende voorziening, conform de plaatsingsrichtlijnen van de desbetreffende fabrikant, die gebaseerd zijn op classificatierapporten en proefverslagen. Na het realiseren van de afdichting mag er geen leiding, kabel … meer toegevoegd worden aan de uitgevoerde afdichting, tenzij anders vermeld in de richtlijnen van de fabrikant die gebaseerd zijn op proefverslagen. Eventuele schade die aangebracht wordt aan de doorvoering en aan de brandwerende inrichting (bijvoorbeeld tijdens het afwerken van het bouwelement, plaatsen van toestellen …) dient hersteld te worden. Dergelijke herstellingswerken worden bij voorkeur opgenomen in een afzonderlijke post van de contractuele documenten.

Het is belangrijk dat de aannemer verantwoordelijk voor de uitvoering van de brandwerende afdichtingen gecertificeerd is wat betekend dat de brandwerende afdichtingen kunnen gecontroleerd door een erkend controle organisme ( momenteel Vincotte of Secco ).

Dit geeft de opdrachtgever de zekerheid dat de brandwerende afdichtingen op een correcte wijze zullen worden aangebracht.

DE FABRIKANT

De fabrikant van de brandwerende voorziening stelt alle richtlijnen (aantal bevestigingen, opvulling, toepassingsgebied …) ter beschikking van de uitvoerder, waardoor deze in staat moet zijn om de brandwerende afdichting op een correcte manier aan te brengen. Indien nodig bezorgt de fabrikant eveneens het classificatierapport van de te plaatsen brandwerende afdichting.

(1) In wat volgt zal het Koninklijk Besluit in kwestie het KB ‘Basisnormen’ genoemd worden.

$type=three$c=15$sn=0$rm=0$p=1$m=0$show=/2018/04/elektrische-leidingen-kabelbundels-en.html

$type=three$c=15$sn=0$rm=0$p=1$m=0$show=/2018/04/versterkte-kunststof-buizen.html

$type=three$c=15$sn=0$rm=0$p=1$m=0$show=/2018/04/kunststof-buizen-met-brandbare-isolatie.html

$type=three$c=15$sn=0$rm=0$p=1$m=0$show=/2018/04/brandveilig-doorvoeren-van-brandbare.html

$type=three$c=15$sn=0$rm=0$p=1$m=0$show=/2018/03/metalen-leidingen-brandbare-isolatie.html

$type=three$c=15$sn=0$rm=0$p=1$m=0$show=/2018/04/metalen-leiding-onbrandbare-isolatie.html

$type=three$c=15$sn=0$rm=0$p=1$m=0$show=/2018/04/metalen-leidingen.html

$type=list$c=20$m=0$p=1$show=/p/faq.html

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$h=318$c=4$l=1$m=0$show=/p/faq.html

$type=blogging$cate=1$count=10$meta=0$p=1$show=/p/metalen-leidingen.html

$type=grid$l=1$c=8$m=0$sn=0$p=1$show=/p/brandwerende-afdichtingen.html

$type=one$c=5$meta=0$rm=0$p=1$show=/p/wetgeving.html

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$h=318$c=4$l=1$m=0$show=/p/wetgeving.html

$type=three$show=/p/nieuws.html$c=9$l=0$cm=0$au=0$p=1

$type=three$show=/p/referenties.html$c=12$sn=0$rm=0$m=0$p=1

[IN DE KIJKER]_$type=complex$240$c=4$m=0$show=post

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$h=318$c=4$l=1$m=0$show=/p/brandwerende-omkastingen.html

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$h=318$c=4$l=1$m=0$show=/p/brandwerend-schilderen.html

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$h=318$c=4$l=1$m=0$show=/p/luchtkanalen.html

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$h=318$c=4$l=1$m=0$show=/p/over-ons.html

Naam

brandveiligheid doorvoeren van brandbare leidingen,31,brandwerende-afdichtingen,7,Elektrische leidingen-kabelbundels-kabelgoten,29,events,1,faq,1,in de kijker,7,Kunststofbuizen met brandbare isolatie,10,metalen leidingen,19,metalen leidingen - brandbare isolatie,31,metalen leidingen - onbrandbare isolatie,6,nieuws,10,nieuwsbrief,1,oplossingen,5,referenties,20,Versterkte kunststof buizen,9,wetgeving,3,
ltr
item
REI International | Brandpolis Consultancy: Taken van de betrokken partijen
Taken van de betrokken partijen
https://3.bp.blogspot.com/-UZwPL5FAHwc/WzHwSyH_0RI/AAAAAAAAApQ/odxF8rKaBc0jmIxdZosLwG8vii8IKmcaQCLcBGAs/s200/wetgeving01.jpg
https://3.bp.blogspot.com/-UZwPL5FAHwc/WzHwSyH_0RI/AAAAAAAAApQ/odxF8rKaBc0jmIxdZosLwG8vii8IKmcaQCLcBGAs/s72-c/wetgeving01.jpg
REI International | Brandpolis Consultancy
https://rei-international.blogspot.com/2018/04/taken-van-de-betrokken-partijen.html
https://rei-international.blogspot.com/
http://rei-international.blogspot.com/
http://rei-international.blogspot.com/2018/04/taken-van-de-betrokken-partijen.html
true
7345303520184837078
UTF-8
Alle berichten Geen berichten gevonden BEKIJK ALLES Lees meer Antwoord Cancel reply Delete Door Home BLZ BERICHTEN Bekijk alles AANBEVOLEN LABEL ARCHIEF SEARCH ALLE BERICHTE? Geen berichten gevonden Terug Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September October November December Jan Feb Mar Apr Mei Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec zopas 1 minuut geleden $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Gisteren $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Volgers Volg THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy